arrow_drop_up arrow_drop_down
6 maart 2020 

Hoe werkt short traden?

Bijna iedereen die interesse heeft in trading heeft het begrip wel eens gehoord: short traden of short gaan. Maar toch blijkt dat veel mensen toch niet weten wat het exact is.

Om maar meteen kort door de bocht te gaan: met short traden probeer je te profiteren van een dalende koers.

Hoe kun je nou geld verdienen aan een daling? In de normale wereld kun je toch alleen iets verdienen als je verkoopt tegen een hogere prijs dan dat je inkocht? En dan moet de koers dus stijgen.

Of kun je in de normale wereld ook iets verdienen als de prijs daalt? Ja, dat kan toch wel. Kijk maar naar het volgende voorbeeld:

De autohandelaar

Een autohandelaar krijgt een opdracht van een klant om een witte Volkswagen aan hem te leveren, de klant wil daarvoor € 10.000,– betalen. De autohandelaar aanvaardt de opdracht en gaat op zoek, hij heeft de auto namelijk niet in zijn voorraad. Maar omdat hij de markt goed kent denkt hij de auto wel te kunnen vinden voor € 9.000,–. Bij verkoop aan zijn klant wint hij dan € 1.000,–.

De autohandelaar is eigenlijk ´short gegaan´. Hij heeft iets verkocht wat hij (nog) niet had omdat hij veronderstelde dat hij op een later moment goedkoper in kon kopen.

Maar… als de autohandelaar de Volkswagen alleen kan vinden voor € 11.000,– moet hij de auto toch inkopen, hij heeft immers een leveringsverplichting aan zijn klant. De handelaar heeft zich verplicht om voor € 10.000,– te leveren. Hij zou dan dus € 1.000,– verliezen op zijn short trade, hij moet immers duurder inkopen dan zijn verkoopprijs.

Short gaan op de beurs werkt feitelijk hetzelfde als in het voorbeeld van de autohandelaar. Je hebt niets en gaat (bijvoorbeeld) 1.000 aandelen verkopen, je gaat dan van 0 naar -1.000 aandelen. Je leent de aandelen dan eigenlijk van de broker (die ze weer leent van een andere klant).

Zie het voorbeeld in bijgaande afbeelding: Er werd verkocht (short selling) op € 13,65 en de positie werd glad gestreken (flat gaan) op € 12,65. De koersdaling leverde dus € 1 per aandeel op.

Al start je vanuit een nul positie, het is niet zo dat je geen geld nodig hebt om short te gaan. De broker zal een zogenaamde marginverplichting opleggen. Een soort waarborg om onverhoopte verliezen mee te verrekenen.

Short traden is lucratief

Short traden is iets wat veel mensen niet kennen. Dan roepen ze dat het gevaarlijk is en dat ze het niet aandurven. Maar ja, alles wat je doet zonder kennis levert risico op. Als je mij met een borstel en een touw het dak op stuurt om de schoorsteen te vegen is dat ook levensgevaarlijk. Ik beheers het vak van schoorsteenvegen namelijk niet, maar dat wil niet zeggen dat schoorsteenvegen een gevaarlijk beroep is!

Short gaan kan echter een buitengewoon lucratieve bezigheid zijn. Je kunt namelijk profiteren van angst in de markt. Omdat de meeste traders en beleggers alleen maar kunnen kopen en willen profiteren van stijgende koersen slaat de schrik toe als koersen gaan dalen en wordt er massaal verkocht.

En dat massale verkopen is nou juist weer in het voordeel van de shorters, er treedt dan vaak een versnelling van de koersdaling op. Hierdoor komen serieuze dalingen vaak snel en hevig tot stand en dat is kat-in- het-bakkie voor traders met short posities.

 

Short selling