arrow_drop_up arrow_drop_down
30 oktober 2018 

Paniek om dalende koersen?

Dalende koersen: Hoe kun je in paniek raken van een gebeurtenis die volstrekt te verwachten was?

De laatste weken zien we de koersen van aandelen en indexen dalen. En waar je op kon wachten is nu ook gebeurd: media gaan stemming maken en de kreet ‘bear market’ gebruiken.

Bear market: ‘Een periode waarin aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon zitten en er wijdverbreid pessimisme heerst.’

Maar die pessimistische stemming is onterecht. Het is namelijk heel normaal dat de markten nu dalen. Dat zijn gezonde correcties op de enorme stijgingen in de afgelopen jaren.

Die absurde stijgingen vonden we allemaal prachtig. Maar het houdt een keer op. Dan moet de markt corrigeren, terug naar ‘standje normaal’. Dat gebeurd al sinds jaar en dag: stijgen, corrigeren, stijgen, corrigeren enz.

Zo’n correctiefase is nu aan de orde. Niets om over te panikeren. Kijk maar op het plaatje van de Dow Jones index: oplopende bodems in de maandgrafiek en de stippellijn laat het logische vervolg zien. Er is nog helemaal geen sprake van een negatieve trend.

Weet je wie er wel een beetje in zak en as mogen zitten? De kopers die alsmaar bang waren de slag te missen en (bij)kochten op buitengewoon hoge niveaus in de hoop dat het allemaal nog hoger zou gaan. Oftewel: zij die steeds op het verkeerde moment kopen.

Kopen moet je doen ná een correctie, bij de aanvang van een nieuwe impuls. Een goede handelaar koopt toch liever tegen lage prijzen in dan tegen hoge?

Hoe is het toch mogelijk dat hele volksstammen het steeds weer presteren om te kopen als alle grote partijen dat al lang gedaan hebben? Ze springen steeds weer op die rijdende trein en zijn dan verbaast dat ze zich bezeren.

Die geschiedenis herhaalt zich keer op keer. En dat is maar goed ook, dat maakt dat de markt namelijk in repeterende bewegingen voortgaat. Stel je voor dat je die repeterende bewegingen leert zien…

Er is dus hoop voor hen die steeds op het verkeerde moment kopen: leer de grafiek lezen. Zo’n saai ding waar niks aan is, maar wat wel een afspiegeling van de werkelijkheid is. De grafiek laat het kuddegedrag van de beurshandelaren zien. En een kudde doet steeds hetzelfde.

In een grafiek kun je exact zien in welke fase de markt zich bevindt. Dan zie je dus ook of we in een correctie of impuls zitten. En…dan weet je dus ook of kopen kansrijk is of dat je op je handen moet blijven zitten.

Maar het mooie van traden is dat we met zogenaamde short trades ook geld kunnen verdienen aan de daling…