arrow_drop_up arrow_drop_down
24 mei 2020 

Mijn bullshitradar draait overuren!

Life changing events voor de prijs van 2 zakjes trekdrop

‘Doe niet zo moeilijk, dan doe je het werk toch gewoon online’. Hoe vaak ik dat niet hoorde de laatste weken…

Al 12 jaar kom ik op alle mogelijke plekken in Nederland en Belgie om particulieren en ondernemers te helpen met traden en beleggen. Geweldig leuke en nuttige ontmoetingen heb ik op die manier gehad. En ik mis het!

Want ja, de afgelopen 2 maanden is er wel wat veranderd. Samenkomen is even niet zo makkelijk en wenselijk. Een groepscursus organiseren zat er niet in, hoewel er wel veel vraag naar is.

Maar een ‘fysieke’ training kun je niet zomaar online geven en dan doen of er niks veranderd is. En wie wil er nou een hele dag online les krijgen?

En dacht je dat ik een hele dag online les wil geven? Mij niet gezien. Kortom: het vergt nogal wat aanpassingsvermogen.

Vanzelfsprekend ben ik gaan zoeken naar doeltreffende mogelijkheden om wel online te werken. En om eerlijk te zijn: ik heb wel ontdekt dat het vele malen efficiënter is dan offline. Maar dan wel even in een ander vaatje gieten!

Opnames van instructies en lessen kunnen onbeperkt worden bekeken. Terwijl je als cursist bij een ‘ouderwetse’ les meteen de pineut was als je even zat te pitten. Het gemiste onderdeel kwam niet meer terug.

Dus heb ik mijn online cursus nu op de rit gezet en ik durf te zeggen dat het online trainingsprogramma het beste is wat mij en mijn cursisten kon overkomen. Maar daar ga ik verder weinig woorden aan besteden. Dat is eigenlijk helemaal niet waar ik dit stukje aan wil wijden.

In de weken dat ik bezig was met werken aan mijn training nieuwe stijl werd ik geconfronteerd met een zeer ruim aanbod van allerlei online trainingen en cursussen. Wie heeft ze niet voorbij komen?

6-weeks-challenges om nog voor de zomer in een topfitte atleet te veranderen

Trainingen over mentale zelfhulp, carriereswitch, heel veel 6-weeks-challenges om nog voor de zomer in een topfitte atleet te veranderen. En natuurlijk ook over mijn eigen vakgebied: traden en beleggen.

Maar… wat heb ik mij verbaasd over de onzin die op je wordt afgevuurd in dat soort aanbiedingen. Mijn bullshitradar draaide op volle toeren!

Een paar dingen die mij werden aangeboden wil ik er even uitlichten. Het zijn maar voorbeelden, maar je zult ongetwijfeld soortgelijke ervaringen hebben.

‘Unieke online training: Start met yoga. Meld je snel aan, er is slechts plek voor 50 deelnemers.’

 Oftewel: ik zou maar opschieten met inschrijven als ik jou was, anders kun je niet meer meedoen. Wat een onzin, wie trapt daar nou in? Een presentatieruimte kon inderdaad snel vol zitten, maar het mooie van online werken is dat de ruimte onbeperkt is. En als de software het niet aankan: voor een paar tientjes in de maand kunnen er weer 100 man extra in. Bij mij zit het online nooit vol, iedereen mag komen.

En dan deze, die was voor mij wel erg confronterend:

‘Selecteer met mijn handleiding, binnen 5 minuten, 30 winstgevende aandelen’

 Wat denk je? Daar kwam zomaar ineens de holy grail voorbij. Tienduizenden uren heb ik besteed om grafieken te leren analyseren en de kanshebbers eruit te pikken. Blijkt ineens dat het allemaal niet nodig was! Er is gewoon een handleiding die laat zien hoe je dat binnen 5 minuten moet doen. En nog gratis ook.

Oh ja, de volgende was ook een pareltje. Dit bericht maakte dat ik het leven weer heel rooskleurig ging inzien:

 ‘Val tot wel 10 kilo af in 4 weken met ons P….fit dieet: € 29,50 per maand’

 Het is wonderbaarlijk dat het kan. Maar ja het wordt aangeboden via Facebook, dan zal het wel waar zijn: Tot wel 10 kilo kwijt raken in 4 weken.

Ik heb er een half mensenleven over gedaan om van 85 naar 100 kilo te groeien (we praten hier over lichaamsgewicht hè…). Meerdere generaties slijters en traiteurs kunnen overleven door de uitgaven die ik in hun winkeltjes deed. En nu kan ik de schade die het aanrichtte in 4 weken nagenoeg terugdraaien. Ik maak gewoon € 29,50 over, volg een slim dieet en alles is opgelost. God bestaat, ik weet het nu zeker.

Kijk, ik snap heus wel dat iets verkopen vaak balanceert op het randje van realiteit en illusie. Maar het is toch ongelooflijk dat er ondernemers zijn die zulke onzin met droge ogen bij je durven aan te bieden?

Maar wat nog veel erger is: er zijn mensen die er in geloven. Dit soort producten worden namelijk gewoon verkocht.

Denk na. Of beter in dit geval: denk vóór. Natuurlijk kun je over een week niet rijk zijn geworden in een professie die je tot op de dag van vandaag nooit uitoefende. En het is evident dat jij deze zomer niet op de cover van Men’s Health komt te staan nadat je de afgelopen 20 jaar de grootste geldschieter van Heineken en Remia was.

De conclusie is dat zowel kopers als verkopers kennelijk verslaafd zijn aan laagdrempeligheid. Alles moet snel, eenvoudig en liefst ook nog goedkoop. Vaak zelfs tegen beter weten in.

Maar eigenlijk weten we gewoon met z’n allen dat als je ergens goed in wil zijn of ergens resultaat in wil boeken, je daar tijd en energie in moet steken. Laat je niet (af)leiden door allerlei uitingen die je anders willen doen geloven.

Ik heb superveel tijd gestoken in mijn vak en hele belangrijke stappen kunnen maken. Met al die kennis ben ik in staat om mijn klanten de short cuts te laten zien in de traders- en beleggingswereld. En toch zullen zij daar ook energie en geld in moeten steken, anders wordt het niks.

En om even op dat geld terug te komen: Het is mij opgevallen dat het grootste deel van de online trainingen die mij werden aangeboden bijna niets kosten.

Lifechanging events kon ik laten plaatsvinden voor de prijs van 2 zakjes trekdrop! Hoe kan dat nou? Nou ja, bedenk dat zelf maar.