arrow_drop_up arrow_drop_down
25 mei 2020 

HOE TRADING MIJN SLEUTEL TOT SUCCES WERD…

Geschreven door Peter Meijburg.

 

“Als je op de hartmonitor van een familielid die in het ziekenhuis ligt, steun- en weerstandniveaus ziet, kan je wel zeggen dat je bezeten bent van trading.”

 

Wat is je voorgeschiedenis?

Mijn eerste serieuze baan was bij een verzekeringsmaatschappij. Daar werkte ik op de beleggingsafdeling en zag ik hoe de grote institutionele beleggers handelden. Na een paar jaar ben ik daar vertrokken om bij een makelaarskantoor te gaan werken. Maar ik kwam er al snel achter dat ik daar niet gelukkig ging worden. Ik dacht vaak terug aan mijn baan op de beleggingsafdeling en dacht: hoe zou je dat voor jezelf kunnen aanpakken? Dus toen ben ik erover gaan lezen en opleidingen gaan volgen en zo ben ik voor mezelf begonnen met trading.

 

Begon jij in de goede tijd met traden?

Ik ben eigenlijk begonnen, nadat heel veel mensen goed hun zakken hadden gevuld door gewoon te kopen wat er te kopen viel. Het ging ook heel makkelijk in die tijd, het was 2004. Je drukte op een knop en kocht aandelen, turbo’s of futures, dat maakte niet uit, je wachtte even en je had winst. Maar dat was voor mij geen reden om erin te stappen. Ik vond het vak van traden vooral interessant. Ik wilde er een stabiel bestaan mee opbouwen. Toen het minder ging op de beurs hoorde ik veel mensen beweren dat de beurs overhoop lag en er niks meer van klopte. Maar waar het op neerkwam: ze konden er helemaal niets van. Ze verstonden het vak niet.

 

Had je in het begin al een strategie die je volgde?

In het begin deed ik maar wat. Ik kocht aandelen en trackers op indexen, omdat ik zag dat in de afgelopen uren de koers was gaan stijgen. Ik ging ervan uit dat-ie dan wel verder zou stijgen. Als de koers ging dalen deed ik het omgekeerde. Een (te) simpele strategie en tot overmaat van ramp ging dat best goed in het begin. Terwijl ik eigenlijk fouten maakte verdiende ik geld. Dat is natuurlijk het ergste wat je kan overkomen. Ik herinner me dat ik op een maandagochtend m’n computer aanzette en ik in mijn handelsplatform een winst zag staan van 1500 euro. Dat kon helemaal niet, want ik sloot elke dag mijn posities af. Maar blijkbaar was ik onnauwkeurig geweest op vrijdagmiddag vlak voor het weekend. Het had net zo goed 1500 euro verlies kunnen zijn. Of 5000 euro.

 

Beginnersgeluk. Dat ging zeker niet heel lang goed?

Het ging goed tot het moment aanbrak dat de koersen grilliger werden en niet meer als een streep omhoog of omlaag gingen. Ik ging verliezen maken. Ik dacht: dat komt wel weer goed. Maar het kwam niet goed. Zo kreeg ik de eerste serieuze tikken om mijn oren. Ik ging mezelf vragen stellen: waar heb ik de plank misgeslagen, is het de schuld van de markt? Het is natuurlijk nooit de schuld van de markt. Ik deed zelf dingen fout. Gaandeweg begon ik patronen te ontdekken in koersontwikkelingen. Dat koersen in golven gaan en dat er overspannen situaties zijn.

 

Het is net als met een vis die je op je bord hebt liggen: de kop en staart laat je liggen.

 

Wat zijn volgens jou de valkuilen van het traden?

Denken dat je het in de vingers hebt. Dat heb je namelijk nooit. Niemand kan de markten beheersen. Je kunt als trader alleen maar reageren op wat er gebeurt.
Een andere valkuil is het onderste uit de kan willen. Beginnende traders willen op de absolute bodem kopen en op de hoogste top verkopen. Dat is onmogelijk. Het is net als met een vis die je op je bord hebt liggen: de kop en staart laat je liggen. Met de rest moet je tevreden zijn. Maar de meeste traders zijn gedreven door hebzucht. En door gemak. Want wat is er nou mooier dan om zonder er veel voor te hoeven doen de hele rit mee te maken. Zo werkt het niet helaas.

 

Hoe lang duurt een trade gemiddeld bij jou?

Een daytrade gemiddeld tussen de 5 minuten de 2 uur. Een swingtrade tussen 1 dag en 6 weken. En zodra ik in een trade stap, loop ik weg van de computer. Van tevoren heb ik m’n stoploss en winsttarget ingesteld. De beurs heeft mij niet nodig om iets te doen wat ik graag wil. Daar heb ik toch geen enkele invloed op. Ik ging eigenlijk geld verdienen toen ik wegliep van mijn schermen. Als je maar aan het scherm geplakt blijft krijg je allerlei impulsen, waardoor je tegenstrijdige gedachten gaat krijgen.

 

Hoe ziet een gemiddelde tradingdag er voor jou uit?

Het allerbelangrijkste is dat ik niet uren voor mijn schermen zit. Meestal ben ik zo´n 2 uur per dag bezig met mij daytrades. Daarnaast lopen de swingtrades gewoon door en het monitoren daarvan kost circa 15 minuten per dag. Ik heb dus zeeën van tijd over om leuke dingen te doen.

 

Kan iedereen een goede trader worden?

Uiteindelijk kan iedereen het leren, als je bereid bent in je persoonlijkheid te investeren en jezelf te veranderen. Maar veel mensen zijn wispelturig en hebben onrealistische verwachtingen. Dat heb ik in het begin ook gehad, maar ik heb mezelf als het ware omgeturnd in een andere persoonlijkheid. Ik ben geduldig geworden. Door zelfdiscipline en logisch na te denken laat ik me niet langer op het verkeerde been zetten door dingen te willen die eigenlijk helemaal niet kunnen.

 

Go with the flow. Als jij in New York de metro uitstapt en iedereen loopt naar links, ga maar mee, want dan is daar de uitgang.

 

Is de kleine retailtrader opgewassen tegen de grote institutionele partijen?

Natuurlijk. Zolang je maar niet slimmer wil zijn dan de markt. Kleine traders gaan soms contrair handelen, omdat ze denken dat ze slimmer zijn dan de markt. Niks is minder waar. Zorg maar dat je als kleine trader achter de meute aanholt, want wij maken de markt niet. Dat doen de grote partijen. Of zij gelijk hebben, maakt niet uit. Als zij het doen, is het zo. Go with the flow. Als jij in New York de metro uitstapt en iedereen loopt naar links, ga maar mee, want dan is daar de uitgang.

 

Is traden volgens jou een vak of een kunst?

Een vak. Je moet je gedachten op een bepaalde manier kunnen stroomlijnen, dus denken volgens vaste stramienen. Overigens wel een vak waarvan ik op een gegeven moment dacht: ik ben erdoor bezeten. Dat was toen ik aan het ziekenhuisbed van een familielid op de hartafdeling stond. Ik zag de hartmonitor uitslagen aangeven. En daar ontdekte ik steun- en weerstandniveaus op. Het zag er voor mij uit als een grafiek.

 

Wat is je grootste succes als trader?

Dat ik voor mezelf doorkreeg hoe belangrijk gelijkmatigheid is. Toen zag ik eigenlijk het licht. Ik bedoel, dat je 5 winsttrades doet, 2 verliestrades, 4 winsttrades, 1 verliestrade. En niet 5 winsttrades en vervolgens 20 losers. Toen ik dat eenmaal voor elkaar had, dacht ik: nu heb ik er vat op. Als ik dat voortzet, is het geen kwestie meer van sleutelen aan mijn strategie, maar alleen nog een kwestie van mijn posities vergroten.

 

Wat zou je beginnende traders willen meegeven?

Ik geef mijn cursisten altijd mee dat traden geen trucje is. Maar dat je moet leren in te zien waarom bepaalde dingen gebeuren. Je moet kunnen begrijpen waarom een koers op een bepaald moment hard gaat stijgen of dalen. En wat de grote jongens gaan doen. Daar kan je als trader je voordeel mee doen.

Geschreven door Peter Meijburg.